Onderscheidingsvermogen is misschien wel het woord dat het beste past bij het element Metaal en de Long-energie. Via de longen staan onze binnenwereld en de buitenwereld direct met elkaar in contact. Met de ademhaling onderscheid je dat wat je wilt opnemen van dat wat je wilt loslaten. Als de Long-energie goed stroomt, ben je je bewust van jezelf en van je rol in de buitenwereld. Je bent in staat bij jezelf te blijven als dat nodig is en je aan te passen als de situatie daarom vraagt.

Van slag
In de interactie met de buitenwereld is ons immuunsysteem heel belangrijk omdat het schadelijke stoffen buiten houdt. Als de Long-energie niet goed functioneert, kun je dat merken aan lichamelijke klachten die hiermee samenhangen zoals allergieën, auto-immuunaandoeningen, huidproblemen en darmproblemen. Maar ook emotioneel zijn er verschillende verschijnselen. Ben je snel van slag door wat anderen zeggen of doen? Ben je erg gevoelig voor kritiek of heb je veel moeite met veranderingen?

Hoe breng je de Long-energie in balans?
Lichamelijk:
Eet veel verse groenten, fruit en gekiemde zaden. Gebruik niet teveel zuivel of scherpe kruiden. Je bewust worden van je adem en regelmatig ademoefeningen doen kan helpen.
Emotioneel:
Het kan je helpen als je je verdiept in de vragen zoals:  Wat sta ik toe en wanneer trek ik een grens? Hoe soepel sta ik in het leven? Waar houd ik aan vast, misschien tegen beter weten in?