Bevangen door het COVID-19 tijdperk waar in we nu leven, met de praktijk dicht, is er meer ruimte voor de pc en natuur. Tijdens het schrijven komt de mededeling dat we volgende week weer open gaan en langzaam aan de rest van Nederland weer in beweging. Wat betekent dit voor jou en mij?

Veel vragen en geleidelijk aan steeds meer antwoorden. Hoe gaan we in de toekomst verder met het (andere) leven en werken in de 1,5 meter maatschappij?

Tijd voor reflectie, bezinning en vragen. Waarom zijn we zo vatbaar voor dit virus? Wat kan ik hieraan doen om gezond en vitaal te blijven? De afgelopen periode is er veel besteld waaronder voedingssupplementen. De vraag is waar nu eigenlijk je tekorten liggen gericht op je weerstand. Is dit vitamine C, D en/of zink of nog anderen vitamines of mineralen?

Of is het toch de factor stress die het immuunsysteem verzwakt? Velen hebben de yoga of andere ontspanning ontdekt. Een wandeling in de natuur doet het ook goed. Twintig minuten in de natuur verblijven is een efficiënte manier om het stresshormoon cortisolniveau te verlagen. Dit is een conclusie van onderzoekers van de universiteit van Michigan onder stadsmensen. De sterkste daling van het stresshormoon is gevonden als men tussen de 20 en 30 minuten buiten in de natuur zijn geweest.  (Hunter MR, Gillespie BW, Yu-Pu Chen S. Urban nature experiences reduce stress in the context of daily life based on salivary biomarkers. Front Psychol. 04 April 2019)

Om je eigen vitaliteit, weerstand, immuniteit en gezondheid te verbeteren of te behouden kan acupunctuur en/of voeding een stimulans zijn naast alle andere mogelijkheden. Het kan zinvol zijn om zelf tot verandering en actie over te gaan.

Corona zorgt voor Bezinning en Actie waar dit passend is. Dit fenomeen kan, naast alle ellende, een positieve betekenis hebben. Alleen samen kom je verder en zorgen we voor elkaar.