Er is een grote diversiteit van klachten, pijn en ongemakken die geheel of gedeeltelijk behandeld kunnen worden met acupunctuur, massage en/of voeding.

Hier een overzicht met voorbeelden die voor behandeling in aanmerking kunnen komen:

Vermoeidheid, stress, verminderde weerbaarheid / immuniteit.

Bewegingsapparaat van botten, gewrichten en spieren met beperkingen door bijvoorbeeld pijn, kramp, stijfheid, gewrichtsklachten in de rug, nek, schouder, elleboog, hand, heup, knie of enkel.

Zenuwstelsel met zenuwpijnen, epilepsie of CVA.

Buik met maagdarmkanaal, lever, galwegen, zoals misselijkheid,  intolerantie van voedingsstoffen, maagklachten, prikkelbare darm, constipatie, diarree, diabetes, incontinentie of blaasontsteking.

Luchtwegproblemen met hoesten, keelpijn, kortademigheid, loopneus of intolerantie.

Hoofd met hoofdpijn en/of migraine of klachten aan de zintuigen zoals branderige droge ogen, oorsuizen (tinnitus), aften of mond.

Hormonale problemen gericht op de vrouwencyclus met menstruatieproblemen / kinderwens / zwangerschapsklachten / stuitligging / klachten na de bevalling / overgangsklachten. Veel klachten vanuit de neurotransmitters en hormonen zijn zichtbaar in het gedrag of gedachten.

Mentale klachten en/of gedragsproblemen zoals onrust, slaapproblemen, somberheid, burn-out, overactiviteit, gebrek aan focus en verslavingen (nicotine, voeding of alcohol).

De samenwerking tussen de reguliere Westerse geneeskunde en acupunctuur of voedingsgeneeskunde komt steeds meer voor. Denk bijvoorbeeld na een operatie of in de behandeling van kanker gericht op vermindering van bijwerkingen. Er is steeds meer (wetenschappelijk) bewijs dat acupunctuur een positieve bijdrage kan leveren tijdens en na de (westerse) behandeling van kanker.  Denk hierbij aan maag-darmproblemen, vermoeidheid en neuropathie. De verlichting van klachten en sneller herstel is ten gunste van de persoon en (westerse) behandeling.

Naast behandeling kan natuurgeneeswijzen ingezet worden op de preventie. Dan is het gericht op het behoud van je gezondheid en vitaliteit.

Natuurgeneeswijzen zoals TCG is toepasbaar op bijna alle aandoeningen. Zie de lijsten van veel voorkomende klachten en indicatielijst acupunctuur