De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), ook wel TCM (Traditional Chinese Medicine), is een natuurgeneeswijze gericht op behandeling en behoud van een optimale balans in energie van yin en yang. Met een goede balans van energie en circulatie van meridianen wordt en blijf je zo vitaal en gezond mogelijk.  Meridianen zijn te vergelijken met waterwegen waarin energie stroomt die je niet ziet of kunt pakken. Te vergelijken met een digitaal wifi netwerk. Het is ook gericht op twee polen (yin/yang) en niet altijd tastbaar. Klachten kunnen verdwijnen door energie te versterken en/of obstructies te verwijderen.

In de kast van de TCG staan verschillende behandelmethoden voor je klaar namelijk: – voeding,  – kruiden, – therapeutische massage, – qi-gong / taichi en acupunctuur.  In de behandeling kan er voor één of meer methoden gekozen worden. Veel informatie over TCG is te vinden op internet. Zie bijvoorbeeld de website van de beroepsvereniging NVA: acupunctuur toegelicht

Aanvullende behandelmethoden gericht op het herstel van de circulatie en yin-yang energiebalans zijn de volgende:

Moxa 

Moxa bestaat voornamelijk uit Artemisia vulgaris oftewel Bijvoetkruid. Dit kruid geeft een diepe verwarmende werking in het lichaam met als gevolg meer circulatie. Moxa kan op verschillenden manieren worden toegepast.

Cuppen

Meridianen stromen ook onder en in de huid. De cup op de huid creëert een vacuüm met een zuigkracht waardoor de huid omhoog komt. Hierdoor verbetert de circulatie in de meridiaan waardoor klachten kunnen verdwijnen. De cup kan op een plaats staan of bewegen. De zuigkracht kan roodheid veroorzaken. Dit verdwijnt meestal binnen enkele dagen.

Guasha

Deze schraaptechniek, vaak met een Jade steen, geeft een stimulering in de circulatie. De energie en afvalstoffen gaan via de huid uit het lichaam. De rode huid verdwijnt meestal binnen een week. Dit is afhankelijk van de intensiteit en zelfhelend vermogen.

Kruiden

Tot slot kan er gebruik gemaakt worden van de geneeskrachtige werking van Bach bloesems en/of kruiden.

Zhen Ren

Zhen Ren hanteert het gebruik van klassieke traditionele inzichten vooral uit de Chinese geneeskunde, naast de actuele wetenschappelijke kennis en/of ervaring die relevant zijn voor de behandeling.  Nieuwe inzichten gericht op zowel de Chinese geneeskunde als voedingsgeneeskunde.

De verbondenheid met de natuur maakt het motto ‘natuurlijk beter’ levendig. Ervaar zelf wat de natuurgeneeswijze je te bieden heeft. Waarom chemisch als het natuurlijk kan?!

De naam Zhen Ren is een bewuste keuze. Zhen heeft te maken met je eigen oprechtheid en jezelf zijn. Zhen kan ook betekenen kalmeren, bewaken of trillen. Om gezond te blijven ben je continu actief in het bewegen en bewaken van de yin en yang energie met alle veranderingen die in je leven op je pad komen.  Het is steeds een balans vinden, een homeostase.

Ren betekent de totale mens. Alle lichamelijke en geestelijke processen zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Ren betekent ook het menselijk handelen.

Er zit rust en actie in dit begrip. Dit is nodig bij verandering. Zhen Ren heeft ook een spirituele taoïstisch betekenis.  In je (levens)pad ben je op zoek naar je eigen oprechtheid. Dit vraagt om er naar te handelen als mens. Het leven is aan veranderingen onderhevig. Levenslessen van de wijze meester Lao Zi.

Begeleiding en behandeling

Zhen Ren zet je als mens centraal. In de begeleiding kan inzicht, advies of veranderen nodig zijn gericht op herstel of  balans, vitaliteit en gezondheid in je leven.

In de behandeling draait het om de zuivere kern van de mens in zijn of haar kracht te zetten. Het doorgronden van de disbalans waaruit de klachten zijn ontstaan, om vervolgens te behandelen  Dit is maatwerk: elk individu is anders. Dit maakt dat het steeds weer waardevol en uitdagend is om de meest optimale en passende behandeling te bieden.

Zhen Ren Zundert