Gevoed worden en genieten. Het zijn twee begrippen die bij het element Aarde horen. Dit element is verbonden met de Milt en daarmee met onze spijsvertering. De aarde is een voedende energie, zowel voor ons lichaam als onze geest. De pracht van de natuur, de ontroering van kunst, de warmte en geborgenheid van onze relaties, het is allemaal voeding voor onze geest, onze ziel, zo je wilt.

Geaard zijn
Als je goed ‘geaard’ bent, sta je stevig in je schoenen en voel je je sterk en evenwichtig. Je zorgt in alle opzichten goed voor jezelf  en je bent prima in staat om goed voor anderen te zorgen. Je bent alert en je denken is helder. Als je Aarde-energie in balans is heb je voldoende eigenwaarde en is de tijd van jezelf steeds bewijzen voorbij. Je weet wat je ‘waard’ bent.

Nerveus
Verstoring van de Aarde-energie kan zich uiten in piekeren, tobben en malen. Je denken krijgt iets nerveus en je kunt het niet meer stoppen. Ook het gevoel van leeg lopen hoort bij Aarde. Dat gevoel ontstaat vaak als je veel zorgt voor anderen en niet meer aan jezelf toekomt. Je energie neemt af en je ervaart een gevoel van zwaarte en stagnatie. Dat gevoel van stagnatie kan zich ook op emotioneel vlak voordoen, bijvoorbeeld in het blijven vasthouden aan veiligheid en zekerheid van je huidige situatie terwijl die niet meer ‘voedend’ is. Of als je altijd conflicten vermijdt, uit angst de harmonie te verstoren maar waarmee je wel jezelf tekort doet. Lichamelijke klachten die kunnen ontstaan hebben te maken met de spijsvertering.

Wat kun je doen om de Milt-energie in balans te brengen?
Lichamelijk:
Aarde gaat over voeding in de brede zin van het woord maar het is belangrijk om aandacht te besteden aan hoe en wat je eet. Eet met aandacht, met een grote diversiteit en zo puur en vers mogelijk. Suiker, zuivel en gluten zijn voor veel mensen moeilijk te verteren.  Goede voedingsbronnen zijn groenten, fruit, weinig vlees en vis, noten, pitten en zaden.  
Emotioneel:
Neem regelmatig rust, leef in het hier en nu en doe dingen die jou voeden. Waar geniet je van? Voor welke dingen in je leven ben je dankbaar?