Na een ruime en brede ervaring in de westerse gezondheidszorg heb ik als verpleegkundige met veel genoegen de omslag gemaakt naar vooral de Chinese natuurgeneeswijzen. Het is prachtig om te ontdekken dat veel oude wijsheden en natuurwetten nog steeds gelden.  Natuurlijk zijn er nieuwe inzichten die goed aansluiten in de huidige praktijk van Zhen Ren.

De unieke mens staat centraal in de TCM (Traditional Chinese Medicine).  We hebben als mens veel overeenkomsten, maar elk mens is ook nét weer anders. Juist dit maakt het fascinerend.  Het betekent  maatwerk leveren in wat nodig is in de behandeling. Het is het ontdekken wat bij je past en aansluit in de behandeling. Dat je mogelijk tot nieuwe inzichten kunt komen gericht op je eigen gezondheid en balans. Dit sluit aan bij de betekenis van Zhen Ren.

Dagelijks merk ik in de behandeling dat de natuur je meer te bieden heeft dan je in eerste instantie denkt. Zowel de reguliere behandeling als de natuurgeneeswijzen hebben elk hun positieve werking. Maar beiden hebben ook de eigen grenzen. Het is de kunst de juiste keuzes te maken. Over het algemeen is mijn ervaring dat de reguliere westerse behandeling uitblinkt in techniek, specialisatie en medicatie. De natuurgeneeswijzen zien de bredere verbanden, de onderlinge relaties van klachten en hebben over het algemeen geen tot weinig nadelige neveneffecten. Vandaar:  natuurlijk beter waar het kan!

Na het behalen van de opleiding tot TCM acupuncturist bij Qing-Bai, is de opleiding tot TuiNa therapeut afgerond. Tijdens mijn studiereis in China, in het Second People Hospital in Qingdao, zijn alle TCM behandelmethoden aan bod gekomen met het accent op de acupunctuur. Zowel binnen de acupunctuur als orthomoleculaire voeding is de scholing gericht op actuele kennis en wetenschappelijke onderbouwing van de behandelingen.

Als therapeut wordt mijn kennis en ervaring elk jaar verder uitgebreid. zowel op het gebied van de TCM als in de orthomoleculaire voedingsgeneeskunde. De nascholingen in de afgelopen jaren zijn gericht geweest op:

  • Specialisatie in de methode van dr Tan gericht op behandeling van diverse pijnklachten en allerlei andere klachten en ongemakken
  • Specialisatie auricotherapie / ooracupunctuur
  • Vermoeidheid, oorklachten, endometriose
  • Cosmetische acupunctuur
  • Behandeling van kinderen in het spectrum van ADHD en Autisme
  • Toepassing en werking van de biochemie van voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, neurotransmitters en hormonen. Dit in relatie tot het voorkomen en behandelen van verschillende klachten. Enkele verdiepingen zijn: weerstand,  immuniteit, COVID-19,  ADHD, Autisme of overgangsklachten.