TuiNa is een behandelmethode binnen de Chinese geneeswijze en maakt gebruik van therapeutische manipulatietechnieken gericht op de meridianen in het lichaam. Bij een verstoring in de yin en/of yang energie ontstaan er klachten zoals pijn of vermoeidheid.

Het manueel manipuleren van bepaalde punten in een meridiaan geeft een effect in de energiestroom. Hiermee wordt er een prikkel gegeven naar zelf helend vermogen om de klacht te verminderen, te laten verdwijnen en/of het welbevinden te verhogen.

Binnen de TuiNa wordt gebruik gemaakt van verschillende manipulatietechnieken zoals vegen, wrijven, kneden, drukken of trillen. De behandeling is in principe pijnloos. Het kan voorkomen dat heel rustig de grenzen opgezocht worden om een optimale beweging te krijgen in de meridiaan.

Na de behandeling kun je wat meer vermoeid voelen en/of de klacht kan verergeren. Dit wordt veroorzaakt doordat je lichaam werkt aan herstel en een nieuwe balans. Neem in de eerste periode na de behandeling wat meer rust en zorg goed voor jezelf.

Alle klachten die benoemd worden zijn ook van toepassing op de behandeling door middel van therapeutische massagetechnieken van TuiNa.  Dit maakt dat het vaak van toepassing is bij kinderen of als je geen acupunctuur wilt. De toepassing gericht op spier en/of orthopedische klachten komt het meeste voor in de praktijk.