Voeding is in de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG) een belangrijk onderdeel in de behandeling en preventie van klachten. Gericht op een goede balans en gevarieerde voeding is een mooie verdeling van kleuren op je bord per maaltijd van belang. Diversiteit is het toverwoord gericht op een optimale balans, vitaliteit en weerstand.  Afhankelijk van de persoon en klacht kunnen verschillende producten, in kleur en smaak, worden geadviseerd.

Voeding en dranken behoren voldoende bouwstoffen te bevatten die nodig zijn voor alle biochemische processen van lichaam en geest.  Wat op je bord ligt en de tussendoortjes, zijn niet altijd goed voor je of hebben voldoende de juiste voedingswaarde met bouwstoffen die je nodig hebt. Inmiddels weten we uit de wetenschappelijke inzichten van de orthomoleculaire voedingstherapie dat goede en voldoende voedingsstoffen ziekten kan behandelen en voorkomen. Dagelijks verschijnen er nieuwe inzichten.

Leefstijl en voeding

Steeds meer mensen, zorgverleners en beleidsmakers zien de relatie tussen gezondheid en voeding / leefstijl. Het lijkt erop alsof het wiel nu weer opnieuw uitgevonden wordt, met nieuwe functies en inzichten.  Binnen de traditionele natuurgeneeswijzen waar ook ter wereld, zijn leefstijl, voeding, beweging en rust altijd relevant geweest.  Klachten of ongemakken kunnen een resultaat zijn van onze eigen westerse leefstijl waaronder voeding. Aanpassingen in de voeding heeft dan een helende werking. Voeding als je dagelijkse medicijn. Dit betekent dat bijvoorbeeld bepaalde vormen van diabetes omkeerbaar zijn. Of de dosis anti-cholesteroltabletten kan minder. Dit zijn uitspraken van enkele medisch specialisten die passen bij ander voedingspatroon en aansluit op de orthomoleculaire kennis.

Een tekort aan voedingsstoffen veroorzaakt klachten, ongemakken en/of ongewilde verschijnselen. Een tekort kan ongemerkt geleidelijk ontstaan of ineens zich openbaren. Dit kan ontstaan omdat enerzijds het leven soms (te)veel van je vraagt of omdat je zelf te druk bent langdurig of een bepaalde periode. Aan de andere kant liggen de goede  verschillende bouwstoffen niet altijd voldoende op je bord door zeer verschillende oorzaken.

De orthomoleculaire aanpak kan ondersteuning bieden aan de andere behandelmethoden.