Vitaal, zo voelen we ons als we gezond en emotioneel in balans zijn. Onze basisenergie is verbonden met de Nier en het element Water. Het is de energie van de winter waarin de natuur zich heeft teruggetrokken, om energie op te doen voor een nieuwe cyclus. Het is een belangrijke fase want als we ons niet regelmatig terugtrekken om te herstellen raken we uitgeput. Om vitaal te blijven moeten we die uitputting dus voorkomen. Dit principe past heel mooi bij de essentie van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het uiteindelijke doel ervan is voorkómen dat je ziek wordt, dus ervoor zorgen dat je in de basis vitaal blijft. Het is van oudsher dan ook een preventieve geneeskunde.

Als het element water in balans is en de Nier-energie goed stroomt, ervaar je een basaal gevoel van vertrouwen en stabiliteit in jezelf. Je kunt veel aan en in tijden van drukte blijf je een bron van rust.

Als je Nier-energie niet goed stroomt kun je dat aan verschillende dingen merken. Een van de eerste signalen is vaak een onbestemd gevoel van malaise. Onrust, vermoeidheid en hoofdpijn horen daar ook bij. Maar ook klachten die te maken hebben met de nieren, de blaas en de voortplantingsorganen kunnen zich voordoen. Iets anders wat je kunt ervaren is een toenemende angst, voor uiteenlopende dingen. Waar je vroeger interessante uitdagingen zag, zie je nu beren op de weg. Je basale gevoel van vertrouwen lijkt verdwenen en je intuïtie laat je ook in de steek.

Hoe breng je zelf je Nier-energie in balans?
Lichamelijk:
Wees matig met zout en drink regelmatig een glas lauwwarm water. Daarnaast is een milde kruidenthee die de nier- en blaasfunctie ondersteunt heilzaam. Wat je ook goed zal doen is regelmatig een warm bad nemen en met een warme kruik gaan slapen.
Emotioneel:
Breng rust en regelmaat aan in je dag, met ruimte voor meditatie en bezinning. Letterlijk naar binnen keren en jezelf omhullen met warmte is een goed idee.