De lever is een belangrijk orgaan omdat hij het stromen en verspreiden van de levensenergie regelt. Je kunt zeggen dat hij verantwoordelijk is voor de planning en organisatie in het lichaam en dus steeds keuzes moet maken. De kwaliteit van ons dagelijkse functioneren wordt voor een groot deel bepaald door onze Lever-energie.

Assertiviteit
De energie van de Lever en het element Hout horen bij het voorjaar. Het is een bruisende energie die vrij wil stromen; het nieuwe leven heeft ruimte nodig. Als je als mens de ruimte wilt om vrij te leven en te groeien is het belangrijk dat je jezelf serieus neemt en de juiste keuzes maakt. Daarvoor heb je een gezonde dosis assertiviteit nodig die ervoor zorgt dat je je eigen behoeften en kwaliteiten bewaakt.

Opgejaagd
Hoe merk je het aan jezelf als je Leverenergie of het Hout-element uit balans zijn? Over een van de uitingen lezen we regelmatig in de media; het zogenoemde korte lontje. Wanneer je snel geïrriteerd raakt of boos wordt, wanneer je continue een opgejaagd gevoel hebt of het gevoel dat je altijd alles zelf moet doen, kun je ervan uitgaan dat je stressniveau te hoog is. Andere uitingen zijn vermoeidheid, weekendhoofdpijn, gewrichtsklachten, sterke wisselingen in je energieniveau of pijntjes op verschillende plekken in je lichaam.

Hoe breng je de Lever-energie weer in balans?
Lichamelijk:
Een belangrijke functie van de lever is het ontgiften van het bloed. Het is dan ook verstandig zoveel mogelijk schadelijke stoffen uit je eetpatroon te halen, zoals alcohol, geraffineerde suiker en chemische stoffen. Eet matig en niet te vet. Veel groenten, fruit, verse kruiden en knolgewassen zijn goed voor je.
Emotioneel:
Het kan heilzaam zijn om af en toe je gal te spuwen bij iemand die je vertrouwt, of de opgejaagde energie los te laten in sport, Tai Chi of Qi Gong. Schrijven kan je ook helpen. Zelfvertrouwen ontwikkelen en het loslaten van onzekerheden is eveneens heilzaam.