In de westerse gezondheidszorg heb ik als verpleegkundige gewerkt vooral in het ziekenhuis, maar ook in de thuiszorg en psychiatrie. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest in het management, heb ik de omslag gemaakt naar vooral de Chinese natuurgeneeswijzen. Veel oude wijsheden gelden nog steeds. De combinatie met de huidige inzichten in de orthomoleculaire behandeling sluit goed aan.

De unieke mens staat centraal in de TCM (Traditional Chinese Medicine).  We hebben als mens veel overeenkomsten, maar elk mens is ook nét weer anders. Ik vind het steeds weer fascinerend om samen te ontdekken wat bij je past om het beste uit jezelf te halen. Dat je tot nieuwe inzichten kunt komen met je eigen natuurlijke balans. Dit sluit aan bij de betekenis van Zhen Ren.

Ik zie dagelijks dat de natuur je meer te bieden heeft dan je in eerste instantie denkt. Zowel de reguliere behandeling als de natuurgeneeswijzen hebben elk hun positieve werking. Maar beiden hebben ook de eigen grenzen. Het is de kunst de juiste keuzes te maken. Over het algemeen is mijn ervaring dat de reguliere westerse behandeling uitblinkt in techniek, specialisatie en medicatie. De natuurgeneeswijzen zien de bredere verbanden, de onderlinge relaties van klachten en hebben over het algemeen geen tot weinig nadelige neveneffecten. Vandaar:  natuurlijk beter waar het kan!

Na het behalen van de opleiding tot TCG acupuncturist bij Qing-Bai in 2017, heb ik de opleiding tot TuiNa therapeut gevolgd. Tijdens mijn studiereis in China, in het Second People Hospital in Qingdao, zijn alle TCM behandelmethoden aan bod gekomen met het accent op de acupunctuur.

Als therapeut wordt mijn kennis en ervaring elk jaar verder uitgebreid. zowel op het gebied van de TCM als in de orthomoleculaire voedingsgeneeskunde. De nascholingen in de afgelopen jaren zijn gericht geweest op:

  • Specialisatie in de methode van dr Tan gericht op behandeling van diverse pijnklachten en ongemakken
  • Specialisatie auricotherapie / ooracupunctuur
  • Vermoeidheid, oorklachten, endometriose
  • Cosmetische acupunctuur
  • Behandeling van kinderen in het spectrum van ADHD en Autisme
  • Toepassing en werking van de biochemie van voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, neurotransmitters en hormonen. Dit in relatie tot het voorkomen en behandelen van verschillende klachten. Enkele verdiepingen zijn: weerstand,  immuniteit, COVID-19,  ADHD, Autisme of overgangsklachten.